INFORMARE PRIVIND OPERAREA AERONAVELOR MOTORIZARE FĂRĂ PILOT LA BORD

INFORMARE PRIVIND OPERAREA AERONAVELOR MOTORIZARE FĂRĂ PILOT LA BORD

În conformitate cu prevederile Ghidului pentru operarea aeronavelor motorizate fără pilot la bord, ediția 2, emis de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, instituție competentă delegată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu aduce la cunoștință următoarele aspecte:

– operatorul unei aeronave fără pilot la bord trebuie să dețină certificat de înmatriculare, permis de zbor național pentru aeronavele cu masa maximă la decolare mai mare de 15 kg, asigurare conform legii pentru daune produse terților, autorizări pentru operare;

– pentru a putea fi operată în spațiul aerian național, o aeronavă motorizată fără pilot la bord trebuie să dețină un document de identificare/înmatriculare.

Cerințele pentru permisul de zbor național se regăsesc în reglementarea RACR – AZAC “Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”, Capitolul VI “Vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV)”.

Asigurarea pentru aeronave motorizate fără pilot la bord a căror masă maximă la decolare este mai mare de 20 kg se face conform Regulamentului CE nr. 785/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 aprilie 2004 privind cerințele de asigurare a operatorilor de transport aerian și a operatorilor de aeronave.

Asigurarea pentru aeronavele motorizate fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică de 20 kg este opțională și operarea se face pe propria răspundere a celui care le operează.

Totodată în conformitate cu prevederile articolului 4, alin. 1, lit. f, HG nr. 912/2010 zborurile pentru activități de determinări topogeodezice la o scară mai mare de 1:20.000, fotografiere aeriană sau filmări aeriene pot fi executate numai în condițiile obținerii unui aviz din partea Ministerului Apărării Naționale.

Articolul 12 (1) al aceluiași act normative prevede că deasupra zonelor dens populate sunt interzise:

a) efectuarea de către aeronavele civile a zborurilor la înălțimi mai mici de 300 m față de cel mai înalt obstacol fix, cu excepția celor care execută proceduri de aterizare/decolare pe/de pe aerodromuri certificate, precum și a celor care execută, în conformitate cu reglementările în vigoare, operațiuni de filmare aeriană sau de lucru aerian în folosul sănătății publice și protecției mediului în baza unei autorizări specific emise de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru fiecare zbor/serie de zboruri, în condițiile existenței unui aviz al primarului localității pe raza căreia se desfășoară operațiunile aeriene respective;

b) efectuarea de zboruri de către aeronavele civile care nu dețin certificat de navigabilitate, emis conform legislației și reglementărilor în vigoare;

c) efectuarea de către aeronavele civile a zborurilor de acrobație sau a zborurilor tehnice.

(2) În afara zonelor dens populate, aeronavelor civile le sunt interzise zborurile la o înălțime mai mică de 150 metri față de sol, cu excepția aeronavelor care execută proceduri de aterizare/decolare pe/de pe aerodromuri certificate sau terenuri/suprafețe de apă stabilite potrivit prevederilor art. 8 alin. (3), aeronavelor care execută zboruri de acrobație sau operațiuni de lucru aerian în folosul agriculturii, silviculturii, sănătății publice și protecției mediului, în condițiile autorizării de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, precum și aeronavelor care execută zboruri aferente operațiunilor aeriene prevăzute la art. 9 alin (1) lit d).

Aceste precizări sunt necesare în contextul prevederilor art. 3.8^1 respectiv art. 3 din Legea 98/2014 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil, acesta devenind aplicabil și domeniului aeronavelor fără pilot la bord.

Ultima modificare: 29.11.2017 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DEDICATE ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.